Večerníčky, pivo a Češi

4. 05. 2012 9:19:00
Už dva roky nedobrovolně sleduji Kouzelnou školku, Večerníčky a statečně se snažím ignorovat u babičky Minimax. Jsou vaši hrdinové Pat a Mat nebo Bořek stavitel? Vyhraje vtip nebo tupá přímočarost? Zakáže EU Maxipsa Fíka?

Minimax nikdy nepřekročí práh našeho domu, to veřejně přísahám! I když... ty reklamy v maďarštině co tam mají jsou super, to by mohli klidně pomaďarštit na všech kanálech!

Co předkládá národ nejmenším dětem ke sledování je přece ohromně zajímavé. Nebo vlastně ne, co blbnu, je to přece fuk, protože dvouleťák ještě není pořádný konzument. Takže místo propagace výrobků je možno se soustředit na předkládání pozitivních hodnot. Jiné národy se do toho zjevně obuly naplno. Nevadí, že zápletka neexistuje nebo je opravdu chabá, hlavně že se děj přímočaře valí k cílovým hodnotám a malované postavičky pronášejí se zápalem moudra typu – "když si půjčíme hračku od kamaráda, musíme na ní opravdu dávat pozor!! A když tu půjčenou hračku rozbiji, musím se poctivě přiznat a to přestože! (vrcholná zápletka) jsem ji opravil tak, že to vůbec není poznat! Když si nebudu čistit zuby, budou mě opravdu bolet! Při závodě nemusím vyhrát, hlavně že jsem překonal sám sebe (wow)!".

Ale co, přece jen z nich musíme ty konzumenty vychovat! A tak se do toho obujeme zase naplno – "hnusáci lepáci, každý má vlastní kokón" a podobné dětské produkty jsou druhá strana mince. Ejhle, a kam se to poděla všechna ta moudra o čištění zubů a tom, že menší kamarády nebijeme?

Obě kategorie ovšem mají něco společného – tupou přímočarost u které si dospělák může leda vyvrátit sanice nudou. Možná tudy vede nenápadná, ale ještě existující hranice mezi Čechy a EU. Obranný val, který zatím nepadnul. Podzemní hnutí. Odboj. Maxipes Fík totiž skáče pro co? Pro všechno a taky přece pro pivo! No a když Fíkovi tatínek řekne, no to si teda vypiješ, tak si ten soudek holt vypije. Následky jsou pozitivní, konečně přestane růst. Pivo nejen že se v pořadu pro malé dítě vyskytuje, ale ještě je v centru vtipné zápletky. Krteček si hraje se zápalkami, s myškou si vyrazí i na diskotéku a v metru si užívá načerno jízdy po schodech aniž by byl chycen, potrestán a napraven. Rumcajs a Pat s Matem jsou prakticky národní hrdinové.

Mám pokračovat? Tak pojďme do duelu:

1. Bořek Stavitel vs. Pat a Mat myslím mluví za všechno. To snad není ani třeba rozvádět. Zatímco Bořek neustále pracuje, vytváří hodnoty, zvyšuje HDP a zpevňuje charakter tak Pat a Mat Vás pohladí po duši, pobaví a vůbec. Zdá se mi to, nebo to u nich vypadá jako u nás doma, na dvorku, na zahradě a ve sklepě?

2. Manon vs. Včelka Mája. Kategorie ze života přírody. Včelka Mája je zvědavá, paní učitelku Kassandru neposlouchá a vrhá se po hlavě do stále nových dobrodružství. Poučíme se o životě v trávě a nikoliv o tom, že by Vilíkova lenost byla životu nebezpečná. Není, a Vilík je šťastně lenivý celou sérii aniž by byl pro to napadán a předěláván. Co říct o Manon moc nevím. Nepostřehla jsem, že by to mělo nějaký děj. Bydlí na farmě, všichni si navzájem pomáhají a jsou na sebe hodní. Hurá.

3. Pošťák Pat vs. Rumcajs. Hrdinové. Rumcajs je jeden z mnoha avatarů Jánošíka. Asi jako anglický Robin Hood, ale učit tak malé děti ignorovat autority by bylo asi nebezpečné. Takže raději jim dejme pošťáka Pata, který má „pro každého dobré slovo a vtip a je připraven každému pomoci“. Jen ten vtip jsem nějak nepostřehla.

4. Nelly a Cézar vs. Bob a Bobek jako zástupci dvojic. „Králíci se díky svým nápadům dostávají do potíží, které jsou základem komické zápletky. Občas dělají i neplechu a mají záporné vlastností“ (podle wiki). Nelly a Cézar se mezitím „poučují o přírodě a objevují své pocity jako štěstí, smutek, závist a nejlepší ze všeho je pravé přátelství“. Půjčené hračky opatrují zvláště pečlivě a vždy je vrátí! Co dodat. Jen doufám, že nám EU Maxipsa nezakáže. V tom případě mi nezbyde než odstěhovat se do Řáholce...

Zdroje a poznámky: (1) Článek je sice originální ale dozajista nepřesný. Originální v tom smyslu, že jsem od nikoho neopisovala a nepřesný v tom smyslu, že třeba včelka Mája vlastně není česká. (2) Speciálně angličani vynikají výrobou opravdu nudných a poučných seriálů. Nuda, nuda, poušť. Za všechny třeba Magický kolotoč, Pošťák Pat, Nelly a Cézar, Manon, Angelina Ballerina, Artur, Caillou a Malá Princezna. [http://www.abc.net.au/abcforkids/shows/ ] (3) Na všechno jsou vyjímky: třeba Timmy, ovečka Shaun. Nevím, co to na těch ovcích je :).

Autor: Tereza Klozová | pátek 4.5.2012 9:19 | karma článku: 18.57 | přečteno: 1158x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 275 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 476 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1217

Paměť je antiteze utopického snění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...