Tereza Klozová

Vhodné (a méně vhodné) koníčky na mateřskou. Bez iluzí.

29. 06. 2012 8:35:15
Budete se asi divit, ale zrovna třeba sledování české politické scény je velice vhodný koníček. Má totiž všechny potřebné znaky. Za prvé je to zábava pasivní, nevyžaduje vlastní aktivitu a nemusíte se u toho soustředit.

Pokud v jeden moment jako osmiruká chobotnice přebalujete, utíráte, vytíráte, umýváte, uklízíte a vyřizujete hovor s kamarádkou, vždy vám zbudou dvě mozkové buňky, které můžete vyčlenit na sledování ČT24.

To je druhá výhoda – pokračování je vždy po ruce na rozdíl třeba od telenovel nebo reality show. Tam na další díl musíte čekat neuvěřitelných 24 hodin, no fuj! Navíc když nějaký ten den vynecháte, nic Vám neuteče. Přesto, kdykoliv Vám batole dá 2,5 minuty volno, tak je to akorát na to přelítnout rychle jeden nebo dva články na idnesu. Politika dokonce ani nevyžaduje žádnou počáteční investici, jako třeba fotografování. Navíc budete vypadat chytře a zodpovědně! A jako bonus o svých dojmech můžete psát čtivý blog. Asi jediná nevýhoda je, že budete časem zpruzelí.. :)

Druhý hit je uklízení. Průměrné batole stoprocentně rozpoznává činnosti pro něj užitečné, kam naštěstí zahrnuje i údržbu svého okolí. Proto vám klidně dovolí luxovat a umývat nádobí. Ale takové volnočasové aktivity jako pití kafe, čtení novin nebo psaní emailu zcela bezpečně spustí okamžitě alarm, dozor se přiřítí a zábavu v pracovní době (0-24h) Vám zatrhne. Nesmírně vhodné je uklízení s prvním dítětem. Je to jedinečná doba. Uklízení dává uspokojivě viditelný(!) výsledek. I když je to jen na 5 minut. Navíc znalosti, které nabydete Vám zůstanou a můžete je uplatňovat jak při lehčím společenském styku (sousedka, hřiště) tak v obtížnějším rodinném terénu. Popovídat si s tchyní o tom čím leštíte zrcadla a v čem perete vnese do rodiny klid a pohodu. Při druhém dítěti se se na takové kraviny vykašlete a vráťte se k původní studentské vizi, že bordel je tvůrčí a navrch také dobrý na dětskou imunitu :).

Vaření, které se na první pohled nabízí, je kupodivu méně vhodné. Nevýhodné je, že se na rozdíl od jiných domácích prací nedá kdykoliv operativně přerušit. No a se řvoucím batoletem na noze se člověk špatně soustředí, takže obvykle něco zapomene. Třeba osolit. Takže doporučuji trénovat obědy a zamítnout teplé večeře. Nicméně přesto věřím, že je možné naučit se konečně vařit. Po několika letech vaření v takto stresujících podmínkách se na konci musí vyloupnout kuchařka, která by obstála i v Pekelné kuchyni. Ramsay nemůže dvouletému batoleti, které zjistilo že má právě TEĎ hlad, konkurovat, věřte mi. Slibuji, že když se do toho obujete, budete na konci umět polévky, svíčkovou a narozeninový dort. Nebo alespoň něco z toho. :)

Fotografujte krajinu i dítě a posílejte fotky do soutěží. Vzhledem k tomu, kolik jich teď všude je, zaručeně sem tam něco vyhrajete. Alespoň nějakou tu slevičku. Jsou dvě možnosti jak docílit nadprůměru. Buď nejdřív dítě vyfotíte a pak teprve ho sundáte odtud, kde visí. Nebo, pokud na tohle nemáte nervy, pořídíte si pořádné vybavení a využijete toho, že místo v kanceláři můžete být hodně venku. Taky můžete fotografovat místní ptáky a květiny a seznámit se s nimi. Obejít na procházce s kočárkem místní památky, ty venkovní, ne zaprášené nástěnky v muzeu, ale parky, sochy a hroby neznámých vojínů. Přitom zjistit, kde chybí přechody a napsat o tom na radnici. Sdílet s námi všeobecnou zkušenost, že je to k ničemu. Sbírat cestou geocache (pokud neznáte, vygooglete si to, stojí to za to) a na místo focení s kočárkem dobruslit (pro ty sportovněji založené, já to fakt nedávám).

Po večerech je pak oblíbené háčkování, které často zahrnuje drobný přivýdělek prodejem hotových výrobků. Kamarádka zvládla uštrikovat čepeček během pro druhorodičku nudného pohytu na přípravě v porodnici. A věřte mi, že takový v krámě nekoupíte... Držím Vám palce a užijte si to!

Autor: Tereza Klozová | karma: 11.08 | přečteno: 993 ×
Poslední články autora