Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výběr z anglického tisku. Vítězství Borise Johnsona.

Tohle je pro mojí maminku a pro další neangličtináře, kteří boj s angličtinou holt stále ne a ne vyhrát. Tak co psal o volbách britský bulvární deník DAILY MAIL?

Daily Mail je druhý nejprodávanější deník vůbec a podporuje konzervativce, takže radost ze čtvrtečních voleb byla veliká. Abyste si mohli užít, jak píše britský politický bulvár, zde je pár krátkých úryvků:

Richard Littlejohn: CHTĚLI DRUHÉ REFERENDUM ... A DOSTALI CO SI ZASLOUŽILI.
Nebylo to jen vzdorné potvrzení výsledku referenda, ale i zdrcující odmítnutí těch, kteří strávili poslední tři a půl roku pokusy o zastavení Brexitu. Volby také posloužily jako akutní připomínka, že mimo westmisterskou bublinu existuje život, a že sociální média nejsou skutečný svět. [...]
Výsledek prvního referenda si nedovedli ani představit, ale když překonali šok, pokusili se pohnout nebem i zemí, aby se ho zbavili, aniž by za to zaplatili jakoukoliv cenu. Koneckonců referendum má jen poradní hlas, říkali.
Ale tentokrát to bylo osobní, tentokrát byli oni sami na kandidátkách. Mohli všechno ztratit a ztratili, zcela spektakulárně. Nejen referendum, ale i svoje  živobytí. [...]
Minulé tři roky a půl roku, mantra westminsterského tábora Remainers (Zůstat) opakovala, že voliči Leave (Odejít) jsou silní rasisté, kteří ani nechápou, o čem hlasují.
Nyní přišel čas odplaty lidu. [...]
Všichni nemůžou být silní rasisté, jsou jenom otrávení a unavení z toho, jak jsou ignorování, urážení a jejich hlasy brány jako samozřejmost. [...]
Pomohlo i to, že Corbyn sám o sobě byl nevolitelný - ačkoliv děsivé samo o sobě je už vědomí, že miliony lidí, speciálně v Londýně, byly ochotné hlasovat pro stranu vedenou Marxoidem, milovníkem teroristů a anti-semitou zastydlým v sedmdesátých letech. [...]
Díky triumfu Toryů se brzy zbavíme okovů sklerotického evropského supersátu.
Chtěli druhý hlas lidu. A dostali, co si zasloužili!

Myslím, že už máme docela představu, jak píše Daily Mail. Co do údernosti, máme co dohánět. Daily Mail také zveřejnil komentář Douglase Murraye, známeho autora knihy Podivná smrt Evropy. MailOnline (web Daily Mailu) má nadpisy délkou podobné našim Parlamentním listům, že by přímo inspirace?

Douglas Murray: BRITÁNIE NENÍ ROZDĚLENÁ MEZI SEVEREM A JIHEM NEBO MEZI ČERVENÝMI A MODRÝMI. JE ROZDĚLENÁ MEZI OŠKLIVOU NETOLERANTNÍ LEVICÍ A NÁMI OSTATNÍMI. 
D.M. poukazuje na to, že levicová Labour získala křeslo v londýnské čtvrti, kde domy stojí přes milion liber a naopak ztratila poslanece v mnoha místech, kde i velké domy stojí pouhou desetinu této sumy. Opravdová propast ve společnosti dnes spočívá v tom, že konzervativci se zavázali plnit vůli lidu, zatímco dvě levicové strany strávily posledního tři a půl roku snahou tuto vůli zvrátit. 
Je to rozdělení na lidi s opravdovými starostmi a lidi zaměřené na záležitosti pro většinu lidí naprosto okrajové. Ukázalo se, že malá londýnská klika se uzavřela do svojí bubliny. Na síti si Vás takoví snadno zablokují, ale když přijde na elektorát jako celek, tak ignorovat jej už se ukázalo obtížnější, píše D.M.. 
"Poslední roky jsem seděl v halách a posluchárnách s levičáckými roboty a nechal se urážet právě jako zbytek obecného publika. Říkali mi "Malý Angličan", protože si myslím, že naše země nepatří do EU, říkali mi "rasista" a "špína" protože jsem měl obavy z příliš rozsáhlého přistěhovalectví, říkali mi "bigot" a "transfob", protože jsem odmítl předstírat, že biologické pohlaví neexistuje. A jak šokující, nějak jsem ztratil chuť je volit. Podezřívám zbytek veřejnosti, že má stejný názor.", říká Douglas Murray.
Ale vypadá to, že vzkaz stále nepochopili, pokračuje. Při oznámení výsledků žurnalista Paul Mason řekl, že je to "vítězství starých nad mladými, rasistů nad barevnými lidmi a sobectví nad planetou". Urážky pokračovaly během demonstrací o páteční noci. 
Takže ano, Británie je rozdělená, ale jinak než dříve. Je to rozdělení mezi ošklivou, netolerantní, metropolitní levicí a zbytkem z nás. A jak se ve čtvrtek krásně ukázalo, nás je víc než jich.

Do třetice pár vět z Unherd, britského komentářového webu založeného roku 2017. 

Paul Embery v článku JE TOHLE KONEC PRO LABOUR? píše:
Ukázalo se, že britská pracující třída nebyla nakonec ochotná svou vahou podpořit Londýno-centrickou, mládím-posedlou, středostavovskou stranu, která kázala náboženství liberálního kosmopolitismu a třídní válku. Kdo by to byl řekl? Tak pro začátek, já. [...] 
Věřili, že stále připomínání ekonomické nerovnosti bude stačit na to, aby Labour vyhrála. V tom se výrazně přepočítaliů; nepostřehli, že voliči pracující třídy touží po něčem víc než po ekonomických jistotách, chtějí také kulturní jistoty. Chtějí politiky, kteří budou respektovat jejich způsob života a vyzdvihnou koncepty reálného světa, jako je práce, rodina a komunita nad mlhavými koncepty jako je diverzita, rovnost a inkluze. Vposledku tak Labour prohrála kulturní válku, kterou si ani nevšímla, že bojuje. 
Hodit všechnu vinu za volební kalamitu na Corbyna by bylo příliš jednoduché, už dlouho před Corbynem strana začala prioritizovat agendu městského liberálního středostavovského voliče nad pracujícími lidmi.

Další popis toho, jaké voliče strana ztratila a na jaké se obrátila mi připomíná situaci naší ČSSD. I Labour si vybrala cestu k městskému liberálnímu voliči a na rozdíl od naší nerozhodně se potácející ČSSD se zatím zdá, že hodlá u této volby rozhodně setrvat. Stejně jako sociální demokracie po celé Evropě tak opustila své tradiční voliče. Článek v Unherd  končí tím, že jsme svědky počátku fundamentálního přeorientování britské politiky.

Všechny chyby a nepřesnosti jsou jenom moje, prosím o upozornění do komentářů. Příště se ještě zkusím pověnovat pár článkům z Guardianu, nejznámějšího deníku, který pohlíží na volební výsledky pochopitelně ze zcela opačné perspektivy. 

 

Autor: Tereza Klozová | pondělí 16.12.2019 22:13 | karma článku: 32,43 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Tereza Klozová

Koronavirus a selhání feminismu

“Pokud je pravda, že pandemie zvrátila dekády pokroku v rovnosti pohlaví během několika měsíců, vtírá se jasná otázka. Existoval ten pokrok vůbec?”

9.1.2021 v 15:40 | Karma: 16,60 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Tereza Klozová

Nějakou dobu frčí bayesovská statistika...

...a naše mozky na to prý nestačí. Ilustruje se to klasicky: „Pepa je mladý muž se zálibou v muzice, alkoholu a ženách. Je Pepa spíš státní úředník, nebo spíš baskytarista nějaké kapely?“ Tenhle celý příklad mě rozčiluje.

13.7.2020 v 14:07 | Karma: 17,35 | Přečteno: 579x | Diskuse| Věda

Tereza Klozová

Výběr z anglického tisku. Jak levicový Guardian hledá cestu k pracující třídě.

Pro mojí maminku a další neangličtináře. Jak hodnotí ztrátu voličů Labour třetí nejčtenější britský deník, levicový Guardian?

19.12.2019 v 17:45 | Karma: 28,47 | Přečteno: 910x | Diskuse| Politika

Tereza Klozová

Co bylo ve škole? Dobrý ...

Kdybych já byla dítě, nebyla bych jako Greta a nesoustředila bych se na klima. Udělala bych jinou kampaň. Kampaň za to, že nebudeme rodičům odpovídat na to, jak jsme se měli ve škole: „Dobrý..."

16.10.2019 v 10:45 | Karma: 28,23 | Přečteno: 2048x | Diskuse| Společnost

Tereza Klozová

Inkluze rodičů (pražské) základní školy

V Praze byste mohli žít jako ve velkoměstě - napůl anonymně a napůl šťastně uzavření ve svojí oblíbené bublině. Se vstupem do základní školy ovšem probíhá inkluze nejen dětí ale prakticky i rodičů.

5.5.2019 v 18:44 | Karma: 19,31 | Přečteno: 1665x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1217x
Paměť je antiteze utopického snění.